Istoria zonei începe cu urme ale culturii neolitice si ale epocii bronzului în siturile arheologice din locatiile "La iaz" si "La bulgărie".

    Epoca migratiilor este marcată de existenta lumulilor funerari.

    Prima mentiune documentară a localitătii datează din 8 mai 1857, prin actul de proprietate a logofătului Ioan Mironeasa, întărit de domnitorul Eremia Movilă la 1606.

    Administrativ, în epoca modernă, Glăvănestii erau o comună înfloritoare. După 1968, reforma administrativă desfiintează această comună, rupând satele Stolniceni si Rediu ce sunt alipite la comuna Răuseni-Botosani, iar satul Glăvănesti este inclus in comuna Andrieseni-Iasi.

    Din acest moment a început decăderea localitătii.

    Localitatea are în prezent 820 de locuitori(280 de familii), cu o rată a vârstei foarte ridicată.

O atentie deosebită este acordată tinerilor si educatiei lor. O bibliotecă parohială încearcă să le ostoiască setea lor de cunoastere. În scurt timp această bibliotecă se va transforma într-un Oficiu de Informare si Documentare(OID). Pe lângă orele de religie din scoala, copiii sunt cuprinsi în programul "Scoala de week-end", care include la sfârsit de săptămână pe lângă cateheză, si pregătire suplimentara la obiectele pentru examenul de la capacitate.

 

Pagina precedentă Pagina următoare

COPYRIGHT© 2004, Hîncu Andrei. Toate drepturile rezervate